Italia consista predominant dintr-o peninsula (porecla Stivale) care se extinde in Marea Medtiterana, unde impreuna cu doua mari insule Sicilia si Sardinia (Sardegna)creeaza diferite parti ale marii, ca si Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si in final Marea Linguriana la nord-vest. Muntii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaza un arc, inchizand Italia in nord. Aici se afla si o laguna aluvionara mare, Laguna Po-Venetia, strabatuta de Raul Po si de multi afluenti ai sai, care curg dinspre Alpi, Apenini si Dolomiti. Alte rauri cunoscute sunt Tiberul (Tevere), Adige si Arno. Cel mai inalt punct al Italiei este Muntele Alb (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociata cu doi faimosi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) in apropriere de Napoli si activul Etna in Sicilia.
Italia este cunoscuta pentru arta si cultura sa, precum si datorita nenumeratelor ei monumente, printre care se numara Turnul din Pisa si Colosseumul roman, dar si pentru mancarea sa (pizza, pasta, etc.), vin, stilul de viata, eleganta, design, cinema, teatru, literatura, poezie, arte vizuale, muzica (mai ales de opera), sarbatori, si in general pentru gust.
Miscarile artistice ale Renasterii si barocului a aparut in Italia intre secolele al 14-lea si al 15-lea, respectiv la sfarsitul secolului al 16-lea, determinand o adevarata revolutie artistica in Italia, mai intai, in Europa ulterior si apoi in intreaga lume. Genurile literare care au inflorit in Italia, asa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso si a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli si a lui Castiglione, au exercitat o influenta durabila in dezvoltarea culturii vestice, la fel ca si pictura, sculptura si arhitectura, la care au contribuit artisti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico si Michelangelo. Influenta muzicala a compozitorilor italiani ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina si Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabila. Mai tarziu, in secolul al 19-lea, opera romantica italiana (gen muzical "inventat" de asemenea de italieni) a excelat datorita compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi si Giacomo Puccini. Artistii, scriitorii, regizorii, arhitectii, compozitorii si designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestica.