Aşezare geografică
Baile Herculane este un oraş din judeţul Caraş-Severin, situat pe cursul râului Cerna, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei. Se află la intersecţia meridianului de 44°52′43″ latitudine nordică cu paralela de 22°24′51″ longitudine estică. Băile Herculane se află la o distanţă de 400 km de Bucureşti şi la 135 km de Reşiţa, reşedinţa de judeţ. Cel mai apropiat oraş este Orşova, la doar 37 km.
Istoric
Prima atestare documentară a staţiunii datează de pe vremea romanilor, din 153, fiind cea mai veche staţiune din România. În urma săpăturilor arheologice efectuate în “Grota Haiducilor”, a rezultat faptul că civilizaţia care a locuit în această zonă atinsese un grad ridicat de dezvoltare. Apeductele, băile, monedele, statuile au fost păstrate încă din timpul romanilor. Până în 1817 staţiunea s-a numit Băile Hebadiei.
Date administrative
Populaţie: 6.051 locuitori.
Are în subordine administrativă localitatea: Pecinişca.
Clima
Clima este de tip depresionar cu influenţe vestice şi sud-mediteraneene. Temperatura medie anuală este de 10,5 ° C. Cantitatea de precipitaţii are o valoare de 750 mm/an.
Relief
Staţiunea se află la o altitudine de 165 m, într-o zonă depresionară. Hidrografia este reprezentată de râul Cerna şi de cele 16 izvoare cu ape termale.
Obiective turistice
Muzeul Nicolae Cena
Peştera Hoţilor
Statuia lui Hercule
Ruinele staţiunii termale romane
Cascada Cernei - ştrandul „7 izvoare calde“
Cheile Feregari – Creasta
Grota lui Şerban - Vârful Domogled
Cascada Cociu.