MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE
http://www.muzeuminbm.ro/index.html
Este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale şi valori de patrimoniu. Muzeul găzduieşte o expoziţie desfăşurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eşantioane minerale, roci şi fosile.
MUZEUL DE ARTA BAIA MARE este singular în tara, în sensul ca expune exclusiv lucrari realizate de artisti care au lucrat efectiv în Colonia de la Baia Mare din 1896 pâna astazi. Sunt expuse peste 250 lucrari semnate de 90 de plasticieni bine cunoscuti pe plan national si international - încearca sa ilustreze complexul fenomen baimarean, ca experienta artistica unica în felul sau. În colectiile muzeului care numara peste 3300 de piese , pe lânga lucrarile semnate de artisti ce au activat în cadrul Centrului Artistic de la Baia Mare, începând din 1896 pâna în prezent, se gasesc câteva valoroase piese ce ilustreaza arta europeana din secolele XVIII - XX, precum si arta moderna româneasca, lucrari valorificate în cadrul unor expozitii temporare.
MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI ARTA POPULARA BAIA MARE, unde se pot vizita:
- Expozitia pavilionara de etnografie si arta populara, reprezentand tezaurul creatiei populare materiale din cele patru zone etnografice, cunoscute de-a lungul istoriei ca "tari" si anume: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, Tara Lapusului si Tara Codrului.
- Muzeul Satului, care acopera muzeistic realitatea civilizatiei si culturii populare din spatiul administrativ al Judetului Maramures si partial al fostei Regiuni Maramures zonele etnografice: Lapus, Maramuresul Istoric, Chioar, Codru, Oas.
BISERICILE DE LEMN – PATRIMONIUL UNESCO
BISERICA DE LEMN Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril SURDESTI, (20 km din Baia Mare) construită în anul 1766 de meşterul constructor Ion Macarie pentru comunitatea greco-catolică din Şurdeşti. Bârnele sunt de stejar, într-o îmbinare perfectă. Turnul de 54 m înălţime se ridică măreţ, înconjurat de alte 4 mici turnuleţe. Cu cei 72 m ai săi, biserica aceasta e una dintre cele mai înalte din lume. "Svelta măreaţă turlă de la Şurdeşti -mărturisea Nicolae Steinhardt - exemplifică analogic şi în chipul cel mai sesizabil duhul unui tărâm în care virtuţile poporului se vădesc şi ferm şi neostentativ pentru că sunt perfect autentice, neamestecate,originale.
Nota particulară a ansamblului e dată de pridvor, cu două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă şi decoraţii. În 1783 biserica este pictată în interior: altarul de către zugravul Ştefan, naosul de către zugravul Stan, iar pronaosul probabil de către un ucenic al acestuia din urmă.
Biserica de lemn din Budesti Josani este o biserică de lemn maramureseană în cheotori, datată 1643, care este considerată o construcție "magnifică" pentru epoca sa si mult timp după aceea. Are un plan dreptunghiular, cu absida poligonală, decrosată. Picturi murale populare sunt datate din anul 1762. Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Desesti a fost inclusă în decembrie 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș. Biserica din Desești reprezintă “unul din monumentele caracteristice Maramuresului secolului al XVIII-lea”. De-a lungul anilor 1996, 1997 și 1998 s-au derulat ample lucrări de restaurare, care au vizat atât arhitectura cât și pictura parietală.
Biserica de lemn din Plopis, comuna Sisesti, județul Maramures, datează din anul 1798. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Rogoz, județul Maramureș este una dintre cele mai interesante și valoroase din Transilvania. Construcția este datată de tradiție în anul 1663, moment susținut de inscripția de la intrare care evocă invazia tătară din 1661.
MANASTIREA BARSANA (70 km din Baia Mare) Apartinand de Episcopia Maramuresului si Satmarului, Manastirea Barsana se afla aproape de malul Izei, la iesirea din Barsana spre Stramtura. Reprezinta un complex monahal remarcabil prin faptul ca aici este concentrata arta cioplitului in lemn din Tara Maramuresului. Manastirea cuprinde mai multe constructii, toate realizate cu mult gust. Biserica manastirii, aflata la cca 100 de metri de staretie si de chiliile obstii, are 57 de metri înaltime, iar la subsolul ei se afla un frumos paraclis.
SAPANTA (85 de km din Baia Mare), care prezintă o adevărată expoziţie în aer liber : pe garduri şi porţi sunt expuse cergile şi carpetele ţesute din lână. Această localitate a dobândit o faimă mondială prin “Cimitirul Vesel” care îşi datorează numele coloritului viu al crucilor pe care scene pictate în stilul artei naive istorisesc viaţa răposatului insotita de poezii dedicate fiecaruia. Aici se poate vizita, de asemenea, Manastirea Peri, cea mai inalta biserica de lemn din Europa (75m).