Botiza este o localitatea situata in Transilvania, in judetul Maramures. Este pozitionata la poalele Muntilor tiblesului, la confluenta raului Botiza cu Valea Sasului. Comuna se afla la 110 km departare de Baia Mare si 50 km de Sighet, pe Valea Izei.
Istoric
A fost pomenita in scrierile carturaresti din 1326.
Botiza este renumita datorita covoarelor de lana lucrate aici, impodobite cu motive traditionale si colorate, folosind pigmenti vegetali.
Biserica din localitate a fost transferata din Viseul de Jos, unde a fost construita la comanda nobilului stefan Pop, pe locul fostei biserici de lemn din Botiza, demolata in urma cu un secol, materialul fiind donat unei scoli confesionale din Hoteni. Vechimea lemnului vechii biserici arata ca locasul de cult dateaza inca din secolul XVI.
Obiective turistice
in afara celor cinci izvoare cu apa dulce din Botiza, exista si un izvor cu apa sarata, termala (Slatina), care este exploatat de sateni pentru pastrarea slaninii. Pe Valea Sasului, in apropiere, se afla izvoare cu apa minerala, sulfuroasa si carbogazoasa, in jurul carora s-au construit bai de interes local (Baile de la Botiza).
Pietrele de Var, doua pesteri mici si un aven, de 10 m adancime, sunt situate in zona si sunt un punct turistic interesant, cu un relief in carst foarte variat, fiind pesteri formate in ghipsuri.
S-a dezvoltat foarte mult ca statiune agroturistica in ultimii ani.