Bran, localizat la 25 Km distanţă de Braşov şi 190 Km de Bucureşti, reprezintă atât un loc istoric cât şi unul de legendă, fiind poarta dintre Transilvania şi Muntenia. Deşi numele Branului este strâns legat de cel al castelului, regiunea este plină şi de atracţii turistice: Cheile Moeciului, Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, Peştera Dâmbovicioara, Cetatea Râşnovului şi de asemenea Braşovul cu cetăţile săseşti fortificate din Prejmer şi Hărman.
Se pot vizita şi alte obiective
turistice, mai îndepărtate cum ar fi: Castelul Peleş, cetatea medievală fortificată din Sighişoara (patrimoniu UNESCO) sau Biertan, una dintre cele mai mari mari fortăreţe săseşti din Transilvania.
Dealurile şi munţii zonei oferă nesfârşite oportunităţi pentru căţărare, ciclism şi călărie.
Frumosele sate Moeciu de Jos şi Moeciu de Sus, în imediata apropriere a Branului reprezintă altă destinaţie căutată de turişti. Turismul rural se practică aici de zeci de ani, reprezentând o alternativă viabilă la cea de pe Valea Prahovei sau Poiana Braşov. Atmosfera de familie cu care este intâmpinat turistul în pensiunile agroturistice este copleşitoare şi vă îndeamnă să reveniţi.
drumeţii în împrejurimi: Cheile Moieciului, Munţii Bucegi şi Piatra Craiului etc.
vizite în zonă: Castel Bran, Prăpastiile Zărneştilor, Peştera Dâmbovicioara, Cetatea Râşnovului.
De pe netedul şes al Bârsei se zăresc de departe ruinele masive ale cetaţii Râşnov, construită pe un deal stâncos. Ridicată cam în acelaşi timp cu cetatea Prejmer, ea este amintită prima oară în documentele anului 1355. În secolele următoare este refăcută şi consolidată în mai multe rânduri.
Între zidurile cetăţii şi-au găsit adăpost şi trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici după înfrângerea de la Mirăslău (1600). Domnul a aşteptat la Râşnov să-i sosească din Ţara Românească întăririle necesare refacerii armatei sale. Situată pe drumul de veche tradiţie Braşov-Rucăr-Câmpu-lung Muscel, ce lega Transilvania de Ţara Românească, cetatea a făcut faţă multor asedii; o singură dată luptătorii ei au trebuit să deschidă porţile, în anul 1612, din cauza lipsei de apă.
Acest eveniment revine în memorie şi datorită fântânei pe care o vedem in mijlocul cetăţii ruinate. Cu câtă trudă trebuie să fi fost săpată în stânca dură fântâna adâncă de peste 150 m! Cum arăta odinioară cetatea? O plimbare printre ruinele camerelor de provizii, de-a lungul zidurilor groase, cu galeriile de unde luptătorii râşnoveni apărau cetatea, sau la "Ograda" - locul unde erau aduse vitele la adăpost - ne poate sugera contururile ei.
O imagine tot atât de sugestivă ne-o oferă şi muzeul din Râşnov, în care armele, uneltele, stampele şi alte obiecte de epocă evocă atmosfera acelor vremuri şi întregesc istoricul puternicei cetăţi.
Pasionaţii de drumeţii pot merge către Piatra Craiului şi Bucegi, dar şi la formele carstice de la Măgura, Şirnea, Peştera şi Fundata.
Cateva din atractiile turistice:
Castelul de la Bran
Muzeul satului Branean
Vestigiile istorice de la Râsnov (cetatea medievala);
Schitul Dragoslavele (circa 5 km de Rucar);
Cheile Dâmbovicioarei si Pestera Damboviciara;
Muntii Piatra Craiului
Plaiul Foii
Manastirea Aninoasa - aflata in com. Aninoasa, ctitorita in 1677;
Manastirea Namaiesti - aflata in com. Valea Mare Pravat, dateaza din sec. XVI;
Manastirea Negru Voda - aflata in Câmpulung, ctitorita in 1215 de Radu Negru;
Mausoleul Mateias - la 12 km de Rucar
Casa Memoriala George Toparceanu - la 17 km de Rucar
Schitul Namaiesti - la 17 km de Rucar
Barajul Pecineagu - la 30 km de Rucar
susˆ
Pârtia Zănoaga
Începând din Ianuarie 2005 s-a deschis pârtia Zănoaga, la o distanţă de aproximativ 4 km de Castelul Bran. Pârtie cu dificultate medie, de o lungime de aproximativ 800 m, dotată cu teleschi. Diferenţa de altitudine este de 170m.
Castelul Bran
Supranumit si "Castelul lui Dracula",este în prezent una din cele mai populare destinaţii turistice din România. Turistul ajuns la Bran rămâne impresionat atât de măreţia castelului, cât şi de frumuseţea acestor locuri, străjuite de munti. Castelul, construit în secolul al XIV-lea pe o stâncă străjuită de dealuri, este cunoscut drept casa în care s-a născut Vlad Ţepeş.
susˆ
Muzeul Satului Branean
Un foarte bine organizat muzeu in aer liber unde veti gasii case gospodarii intregi si chiar stani ciobanesti tipice acestei zone.
Al treilea muzeu are o stransa legatura cu castelul - Vama Branului - ne aduce aminte ca vestitul castel era de fapt un punct vamal intre vechile provincii romanesti Transilvania si Tara Romaneasca. Aici sunt expuse vechi unitati de masura si unelte de masurare folosite de vamesii de odinioara pentru taxarea negustorilor ce treceau vama prin Pasul Bran. Atentie intrebati la intrare daca vama este deschisa.
Programul de vizita a muzeului:
Luni: Inchis / Marti - Duminica 09:00 -17:00
Culoarul Bran-Rucăr (1254 m)
Reprezintă una dintre principalele axe turistice de legătură între părţile centrală şi sudică ale ţării. Predomină ca atracţii turistice cele naturale de mare spectaculozitate: forme carstice (cheile Dâmbovicioarei, Ghimbavului, peşterile Dâmbovicioara, Urşilor, abruptul vestic si nord-vestic al Bucegilor).
Ca vestigii istorice se remarcă ruinele unor castre romane si fortăreţe feudale: Podul Dâmboviţei, castelul Bran. Se evidenţiază elementele de etnografie si folclor (artizanat, sculptură în lemn si arhitectură populară, port popular, sărbători tradiţionale) specifice aşezărilor rurale:
Dragoslavele, Rucăr, Podul Dâmboviţei, Fundata, Şirnea, Bran, Moeciu etc. unele dintre ele declarate "sate turistice".
Destinaţie: tranzit, drumeţie montană, alpinism, speoturism, odihnă şi recreere, agroturism.
Munţii Piatra Craiului (2238 m)
Se evidenţiază ca o creastă calcaroasă impunătoare şi prin numeroasele şi variatele forme carstice (chei, peşteri, doline);important domeniu pentru alpinism (128 trasee);
Destinaţie: drumeţie montană (24 trasee), alpinism, speoturism, sporturi de iarnă (Plaiul Foii).