Aşezare geografică
Oraşul Sinaia este situat la poalele munţilor Bucegi, în judeţul Prahova, la 60 km nord-vest de Ploieşti, şi la 50 km sud de Braşov la o altitudine ce variază între 767m şi 860m. Coordonatele geografice sunt 25:33 E şi 45:21 N.
Istorie
Sinaia este una dintre cele mai vechi staţiuni montane din România, fiind denumită şi „Perla Carpaţilor”. A fost atestată documentar pentru prima oară la 15 august 1695, dată la care mitropolitul Ţării Româneşti a sfinţit Mănăstirea Sinaia. Dezvoltarea rapidă a aşezării se datorează industriei extractive si de prelucrare a petrolului, de deschiderea şoselei, construcţia căii ferate şi a Castelului Peleş. În 1880 a fost declarat oraş.
Date administrative
Populaţie: 15730 locuitori
Relief
Staţiunea Sinaia este înconjurată de două masive muntoase: Bucegii, în vest, atingând înălţimi de 2000-25000 m, şi Munţii Garbova (Baiului) în est, o culme orinentata nord-sud, lunga de mai bine de 30km si cu inaltimi de 1700 – 1800 m.
Clima
Datorită poziţiei Sinaiei în cadrul culoarului prahovean, curenţii de aer au o intensitate slabă. Iernile nu prea aspre şi verile răcoroase au favorizat afluxul de turişti în regiune.
Obiective turistice
Castelul Peleş, Pelişorul, Mănăstirea Sinaia, Cazinoul Sinaia şi Casa Memorială George Enescu sunt cele mai importante obiective turistice din localitate. Pe lângă acestea, datorită cadrului natural pitoresc, Sinaia este importantă staţiune turistică şi balneoclimaterică. Statiunea Sinaia detine obiective de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al localităţii si de activitatea unor personalităţi culturale care au trăit şi creat aici.