Slanic-Moldova, este un oras-statiune, din estul Romaniei (Judetul Bacau), fiind asezat pe valea raului Slanic (un afluent al Trotusului), la poalele Muntilor Nemira (Carpatii Orientali), la o altitudine 530 m, intr-o depresiune inconjurata de paduri de fagi si brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacau (resedinta Judetului Bacau) si 18 km de orasul Targu Ocna.
Statiunea balneoclimaterica Slanic Moldova are un sezon permanent, cu o clima intramontana-depresionara temperata, cu un aer pur, lipsit de praf si particule ce pot provoca alergii, si bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi. Temperatura medie anuala este de 7,4°C.
Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, hipotone si oligominerale, izvoare descoperite inca din anul 1801. In anul 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar in anul 1877 au aparut primele instalatii balneare. De-a lungul timpului, calitatile apelor minerale descoperite aici, au fost confirmate prin medaliile obtinute la expozitiile internationale de la Paris, Viena, Frankfurt/Main etc. Specialistii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc.
Botezata "Perla Moldovei", statiunea Slanic Moldova asigura tratament pentru tulburari digestive, boli hepatobiliare, boli metabolice si nutritionale, boli ale rinichiului si cailor urinare. Cura externa cu apele minerale de la Slanic Moldova ajuta la tratamentul bolilor reumatismale degenerative, a celor cardiovasculare si respiratorii, tratamentul bolilor endocrine, a bolilor ginecologice si a altor boli.
In Slanic Moldova exista baze de tratament in care se pot efectua bai calde cu ape minerale, instalatii pentru terapie respiratorie, electroterapie si hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalatii pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice, si pentru gimnastica medicala.
La Slanic-Moldova sub supravegherea personalului medical atestat si calificat in diverse proceduri de balneologie se trateaza cu bune rezultate: afectiuni ale aparatului digestiv si a glandelor anexe, afectiuni hepato-biliare, afectiuni ale cailor respiratorii, afectiuni metabolice si de nutritie, afectiuni reumatismale, cardio-vasculare, boli profesionale, nevroze astenice, etc. Cele mai apreciate ape minerale folosite in cura balneara sunt izvoarele nr.1, 6 si 8 situate chiar in apropierea mofetei pe drumul care face legatura cu Cascada si Pastravaria.
Mofeta din statiune reprezinta o alta procedura balneo. Tratandu-se cu succes: colesterolul crescut la fumatori, procedura fiind indicata si persoanele care lucreaza in mediul rece, celor cu risc cardiovascular, arterite reumatismale, sindrom postrombatic, etc.
La capitolul agrement, statiunea dispune de un cochet parc in care simfonia pasarilor acompaniate de susurul apei si multitudinea culorilor pastelate, aranjate cu migala, fac din parc o adevarata oaza de verdeata si culoare menite a destinde turistul, clipe in sir. In parcul statiuni pentru persoanele mai active se afla mai multe terenuri de sport. Pentru cei veniti la tratament sau la odihna si simt nevoia completarii vindecari au posibilitatea sa apeleze la medicamentatia divina, in acest sens exista in parc o mica bisericuta. Nu, trebuie omis impresionatul Cazinou, emblema ahitectonica a statiuni, gazda manifestarilor cultural-artistice.
In vecinatatea statiuni se afla punctul cunoscut "Izvorul 300 de scari", accesibil pe un drum care urca prin padure, format din 300 de trepte din piatra. Apa izvorului este rece, oligo-metalica si este recomandata in cura de diureza. O alta atractie o reprezinta Cascada Slanic - aflata la altitudinea de 599 m.
La aproximativ 1 Km de Slanic se afla cunoscuta Pastravarie in care se servesc preparate din pastrav, dup? retete unicat. Pentru cei cu pofta de plimbare imprejurimile Slanicului sunt o oferta tentanta: potecile muntilor Cerbu, Pufu, asteptandu-si drumeti pentru a le impartasi din frumusetile sale; Barajul si Lacul Poiana Uzului. Din statiune se organizeaza plecari cu curse regulate catre Salina de la Targu Ocna - procedura recomandata de persoana este de 4-5 ore/costa 23 lei.
La cerere se efectueaza si excursii pe trasee mai lungi, Manastirea Stefan cel Mare, Targu Ocna, Onesti, Moinesti, Bacau, Manastirea Magura, Casa memoriala George Enescu/Conacul de la Tescani, Biserica de la Borzesti, Manastirea Bogdana, Lacul Rosu, Cheile Bicazului, etc. Acces cu trenul pina la gara Salina (H. Saline) -Targu Ocna si de aici cu autobuze pana in statiune, care au intre ele freceventa de 60-90 min. Drumul pana in statiune este de 18 Km, este un exemplu de artera moderna specifica unei urbe care tinde sa devina europeana.
In apropierea Slanicului se afla amplasata mina de sare Salina. Este situata in inima Moldovei, pe valea pitoreasca a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna din judetul Bacau, acces rutier pe DN12A.
In paralel cu activitatea de exploatare si preparare a sarii, se desfasoara servicii de turism.
Noua si moderna baza de agrement, amplasata in mina Salina, la 240 m adancime, ofera conditii optime pentru: relaxare, miscare, tratarea afectiunilor respiratorii, reculegere in lacasul sfant al bisericii ortodoxe "Sf. Varvara" dar se poate vizita si punctul turistic, ce cuprinde : "Muzeul sarii", terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de camp, tenis de masa), spatii de joaca pentru copiii (dotate cu leagane, tobogane, masinute electrice), lac cu apa sarata si cascada, bufet si terasa, magazin de suveniruri, cabinet medical si spatiu pentru gimnastica. In cadrul bazei de turism se trateaza eficient afectiuni respiratorii prin gimnastica si efort fizic usor.
Cai de acces catre statiunea balneoclimaterica " Slanic Moldova"
Rutiere:
de la Onesti sau Miercurea-Ciuc pana la Targu Ocna pe DN 12A;
de la Bacau spre Brasov pe DN 11 pana la Onesti, apoi Targu Ocna - Slanic-Moldova pe DN 12B
Feroviare:
gara Salina ( Targu Ocna), pe linia Adjud - Ciceu, apoi cursa auto pana in statiune
Aeriene:
curse Tarom, Bucuresti - Bacau, apoi curse auto pana in statiune
Programe si Proiecte Europene
Peste 200 de miliarde de lei sunt alocati reabilitarii paraului Slanic, lucrare executata prin intermediul Agentiei de Mediu.
6 milioane de euro pentru partia de ski si alte milioane pentru Complexul Sportiv.
Un alt proiect ambitios este construirea unei baze sportive complexe, in locul cunoscut sub denumirea de Poiana Sineschi.
Sala de sport moderna, teren de fotbal, un complex dotat complet pentru refacerea capacitatii dupa efort, terenuri de tenis.
Statiunea Slanic Moldova va deveni cea mai atractiva si moderna statiune din Romania. Are un potential extraordinar, de clima, dublata de alte conditii care influenteaza benefic psihicul.
Sursa: Centrul de informare turistica Slanic Moldova.