REZERVARI BULGARIA: 0241-540614, 0341-174820, 0722-553151, 0744-543949, 0766-374787, bulgaria@estival.ro
LITORAL ROMANIA :0241-540614, 0241-547837, 0341-174820, 0766-374787 litoral@estival.ro
SUPORT ONLINE: BULGARIA: , CROATIA/GRECIA/TURCIA:
AGENTIE BUCURESTI :021-4110604, 021-3105215, 0764-403306, 0764-403307
TURCIA in imagini
TURCIA
Republica Turcia, este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia(Anatolia) și 3% Europa (peninsula Balcanică). Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; și Irak și Siria la sud. Turcia este o republicădemocratică, laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923.
Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa șiAsia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț.
REPUBLICA TURCA
CAPITALA |
ANKARA |
CEL MAI MARE ORAS |
ISTANBUL |
LIMBI OFICIALE |
TURCA |
SISTEM POLITIC |
REPUBLICA |
PRESEDINTE |
RECEP TAYYIP ERDOGAN |
INDEPENDENTA |
23 APRILIE 1920 |
DECLARAREA REPUBLICII |
29 OCTOMBRIE 1923 |
SUPRAFATA |
780,580 km² (locul 36) |
POPULATIE |
75.627.384 (locul 18) |
DENSITATE |
230 loc/km² |
MONEDA |
LIRA TURCA |
PREFIX TELEFONIC |
90 |
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie, 1923 din rămășițele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne încep odată cu sosirea triburilor turce în Anatolia în secolul al 11-lea. În urma înfrângerii turcilor selgiucizi de către mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane să devină o forță importantă în regiune. În secolul al 16-lea, ajuns la întinderea maximă, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est și Caucazul. După înfrângerea suferită înprimul război mondial, puterile învingătoare au căutat împărțirea imperiului prin Tratatul de la Sèvres. Cu sprijinul aliaților, Grecia a invadat și ocupat orașul Izmir, în conformitate cu Tratatul.
La 18 septembrie, 1922, armatele de ocupație ale Antantei au fost învinse și țara eliberată. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie, 1922, astfel încheindu-se 631 de ani de stăpânire otomană. În 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Atatürk (însemnând Părintele Turciei) și a devenit primul președinte al țării. El a instituit mai multe reforme economice, politice, juridice și religioase care au modernizat Turcia, desprinzând-o de trecutul ei otoman.
Împărțirea administrativă
Turcia este împărțită în 81 de provincii .Fiecare provincie este împărțită în subprovincii ,existînd 623 de districte. Provincia poartă de obicei același nume cu capitala acesteia, considerată subprovincia centrală; excepțiile sunt Hatay (capitală:Antakya), Kocaeli (capitală: İzmit) și Sakarya(capitală: Adapazarı). Cele mai mari provincii sunt: İstanbul 11 milioane de locuitori,Ankara 4 milioane, İzmir 3,5 milioane, Bursa 2,1 milioane, Provincia Konya 2,2 milioane,Provincia Adana 1,8 milioane.
Cel mai mare oraș și capitala pre-republicană Istanbul este inima financiară, economică și culturală a țării.
Geografie
Teritoriul turciei se întinde pe mai mult de 1.600 km în lungime și 800 km în lățime, având o formă aproximativ dreptunghiulară. Se întinde între 35° și 43° latitudine Nordică și între 25° și 45° longitudine Estică.
Suprafața Turciei, inclusiv lacurile, ocupă 783.562 km2, din care 755.682 km2 sunt în Asia de Sud-Vest, iar 23.764 km2 în Europa. Turcia ocupă locul 37 în lume ca suprafață. Țara este înconjurată de mări: Marea Egee în Vest, Marea Neagră în Nord și Marea Mediterană în Sud. De asemenea, Turcia are ieșire și la Marea Marmara în Nord-Vest.
Capitala Turciei este orașul Ankara, dar capitala istorică İstanbul rămâne centrul financiar, economic și cultural al țării.
Religie
Religia predominantă in Turcia este Islamul, și limba oficială a țării este turca.
Turcia este un stat secular, fără o religie oficială de stat; Constituția Turciei enunță libertatea religiei și a conștiinței. Aproximativ 99% din populație e înregistrată, însă, ca fiind musulmană, majoritatea fiind sunniți; cu toate acestea, un sondaj realizat în 2007 a constatat că aproximativ 3% dintre adulți își definesc relațiile cu religia ca fiind „fără convingere religioasă” sau că „nu cred în obligațiile religioase”.
ISTANBUL
Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente.. Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internaținal numele antic și tradițional de Constantinopol.
Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume.
Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia.
Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături de Atena și Roma,Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.
Istanbulul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente,Europa și Asia. Este situat in nord-estul Mării Marmara.
Are o populație de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană (2010), adică circa 18% din populația toală a Turciei, apreciată la peste 73.000.000 locuitori.
Cu toate că, la 13 octombrie 1923, orașul a pierdut calitatea de capitală în favoarea orașului Ankara, fost Angora, a rămas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.
ASEZARE
Cea mai mare parte a cartierelor sale se găsesc pe pintenul din extrema sud-estică a Europei, despărțită de cele asiatice prin Marea Marmara și Strâmtoarea Bosfor. Pe partea europeană, golful adânc Cornul de Aur desparte cartierele europene în două sectoare: vechiul Constantinopol, la sud, și Orașul Nou la nord, cu cartierele Karaköy (Galata), Geyoglu (Pera), Katabaș, Taksîm, Beșiktaș, Ortaköy și altele mai noi, întinse în adâncul uscatului sau de-a lungul Bosfor-ului
Bosfor
Strâmtoarea Bosfor este o realitate geografică legată indestructibil de așezarea, existența și evoluția Istanbul-ului. Bosfor-ul este o ruptură telurică a scoarței terestre dintre Europa și Asia, care permite comunuicația dintre apele Marea Mediterană, prin Marea Egee și Marea Marmara, cu Marea Neagră. Strâmtoarea reprezintă întâlnirea a două plăci tectonice active care se contrapun la scară geologică. Bosfor-ul are o lungime de 31,7 Km și o lățime ce variază între 650 și 2800 de metri.
Marea Marmara
Marea Marmara este un alt element geografic reprezentativ și definitoriu al așezării Istanbul-ului. Apele Marea Marmarascaldă latura sudică a vechiului Constantinopol, respectiv cartierele europene apusene. Pe celălalt continent scaldă cartierele asiatice de proveniență mai nouă cu tendință sudică. Marea Marmara este o mare internă a Turciei fiind cuprinsă numai între teritorii turce. Ea este situată între sud-estul Europei și Asia Mică, constituind o legătură între Marea Neagră șiMarea Mediterană prin Marea Egee.
Este o mare de mici dimensiuni, dar bine delimitate. Are o suprafață de 11.500 Kmp și o adfâncime maximă de 1261 metri. Are o importanță economică majoră pentru Turcia, ea constituind o legătură avantajoasă între metropola Istanbul și marea zonă industruială din regiunea Izmit
Cornul de Aur
Apele prietenoase care poartă acest nume atrăgător (în turcă Haliç) sunt un reper geografic esențial pentru marea metropolă euro-asiatică. Cornul de Aur este un golf lung și îngust, asemănător unui șarpe acvatic, un corn prelung cu vârful puțin curbat. Razele soarelui de după amiază se reflectă în apele sale, făcându-le să strălucească ca aurul topit. Malurile lui au cunoscut de-a lungul mileniilor mulțime de seminții purtătoare a diverse religii și stadii de dezvoltate pe scara civilizației. Chiar și astăzi cartierele care-l mărginesc oferă o imagine completă a compoziției etnice și religioase a metropolei.
Cornul de aur este traversat astăzi de trei poduri, enumerate în ordinea vechimii și a pozișionării spre interiorul golfului:
• Podul Galata
• Podul Atatṻrk
• Podul Haliç
CLIMA
Istanbul se află în zonă temperată, fiind un oraș cu climat maritim-mediteraneean de tranziție, media anuală a temperaturii fiind de 14,3 °C. Luna cea mai caldă este luna august, media temperaturii ajungând la 23,6 °C. Luna cea mai răcoroasă este luna ianuarie, media temperaturii fiind în jur de 5,8 °C.
OBIECTIVE TURISTICE:
Din multitudinea de obiective turistice si culturale din Istanbul am ales sa va prezentam pe larg cateva dintre acestea in randurile de mai jos. In functie de preferintele dumneavoastra Istanbulul poate fi cadrul unei vacante in care sa va imbunatati cunostintele despre cultura otomana si in timpul careia puteti vizita o multime de locuri interesante.
Palatul Topkapî – se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Se poate vizita doar palatul (25 lire turcești/persoană) sau palatul + haremul (40 lire/persoană). Topkapi se află în zona pieței Sultanahmet. Marți este închis.
Muzeul Sfânta Sofia – a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Datorită lui Mustafa Kemal Ataturk s-au făcut unele restaurări, care au pus din nou în lumină mozaicuri de mare importanță istorică. Taxa de intrare este de 25 lire/persoană. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilei de luni. Nu uitați să urcați și la etaj pentru a avea o privire de ansamblu asupra interiorului muzeului. Muzeul Sfânta Sofia se află chiar în centru, în zona pieței Sultanahmet.
Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) – este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet. Are 6 minarete (4 de 73 m și 2 de 60 m înălțime), iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. 260 de ferestre asigură pătrunderea luminii în interior. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Nu există taxă de intrare. Moscheea Sultanahmet poate adăposti peste 10.000 de oameni, suprafața sălii de rugăciune fiind de 2646 mp. Program de vizitare Luni – Duminică, cu excepția zilei de vineri când se deschide la ora 13:45:
08:30–11:30
13:00–15:30
16:30 – 17:30
Basilica Cisternă (Palatul Scufundat) – se află aproape de Muzeul Sfânta Sofia și reprezintă un fost rezervor de apă al orașului, al doilea ca mărime dintre cele 60 construite în perioada bizantină. A fost realizat în anul 532 în doar câteva luni, având o lățime de 70 m, o lungime de 140 m și o suprafață totală de aprox. 10.000 mp. Cele 336 de coloane din interior sunt frumos luminate și conduc vizitatorii spre locul unde se află 2 capete ale Meduzei dispuse invers și pe o parte.
Piața Sultanahmet – a fost de fapt denumită Piața Hipodrom, aici organizându-se în trecut curse de cai. Aceasta reprezintă punctul central și turistic al Istanbulului. Pe suprafața acesteia există câteva opere arhitecturale aduse din diferite părți ale lumii:
Obeliscul Egiptean – se spune că are o istorie de aprox. 3500 de ani și este cel mai vechi monument antic din Istanbul. A fost adus din Egipt de către Împăratul Bizanțului Theodosius I.
Coloana Șerpuită – a fost adusă de către Constantin cel Mare din Grecia. Din păcate, acum lipsește o parte, având 5 m față de 6,5 m inițial.
Fântâna Kaiser Wilhelm – datează din anul 1898 și a fost dăruită de Împăratul Germaniei Wilhelm
Coloana Zidită – are o înălțime de 32 m și a fost construită de Împăratul Constantin al VII-lea.
Palatul Ibrahim Pașa – Muzeul de Artă Islamică și Turcă – se află în capătul pieței Sultanahmet. A fost dăruit de către Sultanul Suleyman Magnificul primului ministru Ibrahim Pașa, un om foarte devotat și puternic. Muzeul funcționează aici din anul 1983 și cuprinde: opere de piatră sau ceramică, manuscrise, covoare turcești și alte obiecte valoroase.
Fântâna lui Ahmed al III-lea – se află în fața primei porți a Palatului Topkapi și reprezintă un exemplu plăcut de arhitectură otomană târzie, îmbinând elementele clasice cu cele ale barocului.
Biserica Sfânta Irina – se află după prima poartă a Palatului Topkapi și este singura biserică bizantină care nu a fost transformată în moschee. O perioadă a fost folosită de otomani ca depozit de arme.
Moscheea Suleymaniye (Moscheea lui Suleyman) – este cea mai mare moschee din Istanbul și a fost ridicată între anii 1550 – 1557. Construcția este fortificată și foarte solidă, arhitectul spunându-i lui Suleyman la inaugurare că “Această moschee va supraviețui atât cât va supraviețui întreaga lume!”. În curtea moscheii se află mormântul Sultanului Suleyman Magnificul și al iubitei sale soții Sultana Hurrem, dar în clădiri separate. Moscheea Suleymaniye este un obiectiv turistic grandios și construit pe un deal, fiind vizibilă din multe zone ale orașului. Are 4 minarete, 2 cu câte 3 balcoane și 2 cu câte 2 balcoane, însumând 10 balcoane – reprezentarea faptului că Suleyman a fost al 10-lea sultan al dinastiei otomane.
Moscheea Nouă – se află lângă Bazarul Egiptean și Podul Galata. Este mare și foarte frumoasă, construcția sa începând în anul 1597 și durând 66 de ani.
Podul Galata – face legatură dintre cele 2 părți europene ale Istanbulului. Se poate trece pe jos, cu mașina sau cu transportul în comun, iar seara oferă priveliști superbe asupra Turnului Galata, Moscheii Suleymaniye, Moscheii Noi, Podului Bosfor etc. La etajul inferior al podului există multe restaurante și terase unde se poate servi masa.
Turnul Galata – este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase din Istanbul, are 61 m înălțime, iar de sus vă puteți bucura de o panoramă uimitoare asupra orașului și a Bosforului. În interior există un restaurant și o cofetărie la înălțime.Este deschis până la ora 20:00.
Piața Taksim, Tramvaiul Roșu și Bulevardul Istiklal – este o zonă centrală din Istanbul, un loc aglomerat și animat. Din Piața Taksim pleacă tramvaiul roșu prezent pe vederile cu Istanbul, fiind singurul mijloc de transport acceptat pe Bulevardul Istiklal – care este destinat pietonilor și activităților comerciale
Palatul Dolmabahce - Se află pe malul Bosforului, în partea europeană și are grădini mari și frumoase. În interior este fastuos și bogat ornamentat. Se poate vizita doar palatul sau palatul + haremul (40 de lire/persoană). A folosit ca Parlament otoman doar 2 luni, iar din anul 1923 a fost pus la dispoziția lui Mustafa Kemal Ataturk (“Părintele Turciei Moderne”) care a și murit aici în 1938. Toate ceasurile din palat sunt oprite la 9:05 – ora la care a decedat Ataturk. Dolmabahce se află la capătul tramvaiului T1, deci are legătură directă cu cartierele Aksaray, Laleli, Eminonu. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilelor de luni și joi.
Cetatea Yedikule (Cetatea celor Șapte Turnuri) – a fost folosită ca închisoare și este locul în care a fost asasinat domnitorul Constantin Brâncoveanu alături de cei 4 fii ai săi. Taxa de intrare este de 10 lire/persoană.
Muzeul de Arheologie – reliefează istoria orașului Istanbul și cuprinde peste 1 milion de obiecte istorice: sarcofage, artefacte greco-romane, descoperiri arheologice, monede otomane, medalii, cărți, lucrări în piatră, sculpturi, decorațiuni etc. Se află în 3 clădiri ale Palatului Topkapi, cum intrați în prima curte, în partea stângă după Biserica Sf. Irina.
Moscheea Laleli – se află, bineînțeles, în cartierul Laleli, pe strada principală și este destul de mare și impunătoare.
Coloana lui Constantin – Cemberlitas – Piatra cu cercuri – a fost construită de Constantin cel Mare, având o înălțime de 50 m și o statuie în vârf în acele vremuri. Astăzi, după ce a trecut prin mai multe cutremure și incendii, are doar 37 m.
Bazarul Egiptean (Bazarul cu Mirodenii) – este construit pe locul unde, pe vremuri, negustorii venețieni își expuneau marfa. Ulterior a devenit o piață unde se comercializau mirodenii și chiar și astăzi este renumit pentru tot felul de condimente. A fost construit în anul 1660. Atmosfera orientală din interior atrage chiar și turiștii care nu sunt interesați de achiziționarea de produse. Bazarul Egiptean se află în apropiere de podul Galata, lângă Moscheea Nouă.
Marele Bazar –Este imens, aglomerat, are în jur de 4000 de magazine și se întinde pe o suprafață de 47.000 mp. Fiecare magazin are spațiul său și încearcă să își afișeze marfa cât mai bine cu putință. Aici există și foarte multe magazine cu bijuterii din aur, dar și alte produse decorative, de îmbrăcăminte, ceaiuri, cafea, dulciuri etc. Nu întotdeauna tarifele din Grand Bazar sunt cele mai mici.
BUCURESTI | COMPLEX PROSPER, CALEA 13 SEPTEMBRIE, NR. 221-225 | 021-4110604 021-3105215 0764-403307 0764-403306 | send YM send YM |
CONSTANTA | STEFAN CEL MARE NR.35-37 - CASA MODEI | 0241-521242 0341-174819 0764-403302 0764-403300 | send YM send YM |
CONSTANTA | BULEVARDUL TOMIS NR.279,BL.T7,PARTER | 0241-642648 0241-550125 0764-403301 0764-403305 | send YM send YM |
MANGALIA | SOS. CONSTANTEI NR. 50 | 0241-754550 0764-403303 | send YM |
OFERTE CURENTE
Informatii utile
- Protectia Consumatorului - ANPC
- Contractul cu Turistul
- Conditii rezervare bilete
- Conditii generale
- Contract colaborare
- Anexa Early Booking
- CONDITII ASIG. SKY SNOWB SANIE
- CONDITII ASIGURARE BAGAJE
- CONDITII ASIGURARE MEDICALA
- CONDITII ASIGURARE SKI
- CONDITII ASIGURARE SNOWBOARD
- CONDITII ASIGURARE STORNO
- PUNCTE FRONTIERA ROMANIA TELEFOANE UTILE