50 de lucruri pe care sa le faci Gratis in Europa !

 

1. Florenta: prinde un apus dramatic in Piazzale Michelangelo

Localizata la cateva minute de centrul orasului, Piazzale Micgelangelo ofera oricarui turist care va ajunge acolo una dintre cele mai frumoase privelisti din Italia. Viziteaza piata atat ziua, cat si seara, inainte de apus. Nu vei regreta!

2. Paris: viziteaza Louvre-ul gratis!

Daca ai sub 26 de ani, celebrul muzeu este gratis pentru tine! Daca esti profesor, indiferent unde si ai si o legitmatie care sa ateste acest lucru – la fel, este gratis. Daca nu faci parte din categoriile de mai sus, Louvre este gratis in prima duminica din fiecare luna. Programeaza-ti vacanta astfel incat sa nimeresti in aceasta zi in Paris!

 

3. Londra: asculta corul fabulos de la Westminster Abbey

In timpul zilei, pentru a vizita Westminster Abbey va trebui sa platesti 16 lire. Insa daca vei astepta pana dupa-amiaza, la 5.30, cand are loc Evensong, nu vei plati nimic! In plus, vei avea ocazia sa asculti corul celebru in intreaga lume.

 

4. Bruges: viziteaza Church of Our Lady

Se numeste Onze-Lieve-Vrouwekerk si este una dintre cele mai vechi si mai frumoase biserici din lume. Constructia sa a durat mai bine de 200 de ani si biserica adaposteste numeroase opere de arta. Printre acestea se afla celebra Madonna and Child, a lui Michelangelor. Intrarea este gratis, dar experienta este nepretuita!

 

5. Dubrovnik: sari de pe stancile de langa ‘Hole in the Wall’

Numita si Cafe Buja, cafeneaua este una dintre cele mai bine pastrate secrete ale orasului. Se afla la doar 5 minute de Placa, principala artera a Dubrovnik-ului, si este incadrata de stanci uriase, perfecte pentru sarituri spectaculoase in mare. Nu este periculos si este gratis!

 

6. Madrid: viziteaza cele mai frumoase muzee ale Spaniei gratis!

Doua dintre muzeele celebre ale capitaliei Spaniei sunt gratis pe perioada weekendului. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía are intrarea libera sambata, dupa ora 2.30 PM si toata ziua, duminica. Prado – unul dintre cele mai frumoase muzee din lume – este gratis in fiecare duminica.

 

7. Praga: plimba-te in jurul Castelului Praga!

Castelul Praga priveste semet peste oras si peste Raul Vlatva si este principala atractie a Capitalei Cehiei. Unele parti ale castelului sunt cu taxa de intrare, insa o plimbare prin gradinile lui nu te costa nimic. Daca vei ajunge acolo la 12 PM, vei putea admira si schimbarea gardei.

 

8. Budapesta: fa poze de pe Bastionul Pescarilor!

Bastionul Pescarilor este o terasa aflata pe Castel Hill, care ofera privelisti senzationale asupra orasului de pe Dunare. Cu siguranta vei petrece mult timp aici, admirand panorama!

 

9. Edinburgh: cucereste Varful “Arthur’s Seat”

Nu este o plimbare lejera, insa daca iti doresti cu adevarat sa faci ceva deosebit, poti urca pe varful Arthur’s Seat, principalul din ‘Holyrood Park’ si o ramasita a vulcanului de acolo. Traseul dureaza in jur de o ora si este fabulos!

 

10. Nisa: viziteaza Muzeul de Arta Moderna!

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain sau MAMAC se lauda cu intrarea libera, este localizat la doar 10 minute de centrul orasului si are cateva colectii importante, printre care cele ale lui Andy Warhol. Si nu uita: poti urca si pe acoperis pentru o priveliste de vis!

 

11. Interlaken: viziteaza lacul Brienz

Daca ajungi in Elvetia, nu rata privelistile spectaculoase din jurul Lacului Brienz. Muntii acoperiti cu zapada, hotelurile romantice si casutele de poveste pot fi admirate in voie, gratis. Daca ai un Card Interlaken Visitor, excursia cu autobuzul este gratis!

 

12. Munchen: asista la ‘Glockenspiel’ show

In fiecare zi, de la 11 si de la 12, la New Town Hall, are loc un show amuzant numit ‘Glockenspiel’, in celebra piata Marienplatz. Show-ul consta in figurine care realizeaza un dans numit Cooper’s Dance, o traditie locala. Totul este gratis!

 

13. Sevilla: plimba-te prin Plaza de Espana

In Plaza de Espana din Sevilla poti vizita multe atractii turistice, poti admira cladirile cu o arhitectura unica in lume si poti lua un pranz rapid pe marginea fantanii din centru. Gratis!

 

14. Dublin: fa o plimbare la Howth Head

Este una dintre cele mai vizitate suburbii din Dublin, iar aici vei putea admira un orasel de pescari pitoresc, baricile care pleaca din port, dar si o panorama senzationala a orasului si insulelor din departare.

 

15. Londra: plimba-te pe malul Tamisei!

Pentru a vedea cateva dintre atractiile Londrei gratis, fa o plimbare pe malurile Tamisei. Incepe de la Tower Bridge si continua cu Tate Modern, Westminster Bridge, o piata in aer liber si multe altele.

 

16. Edinburgh: viziteaza muzeele gratis de la Royal Mile

Daca ajungi in zona, exista multe atractii turistice gratis. Muzee ca ‘The People’s Story’, ‘The Museum of Childhood’ si ‘Writers’ Museum’ au intrearea libera si merita o vizita!

 

17. Milano: mananca gratis!

Da, ai citit bine! In Milano exista numeroase baruri care servesc gustari delicioase, gratis, atat timp cat iti cumperi o bautura. Mancarea este la discretie si Aperitivo incepe in jurul orei 6 PM. Incearca Le Biciclette pe Via Torti sau Bar Brera pe Via Brera.

 

18. Roma: viziteaza Muzeul Vaticanului gratis!

In ultima duminica din fiecare luna, Muzeul Vaticanului este gratis si vei putea admira aici colectii de arta impresionante. Tot aici poti vedea si Capela Sixtina.

 

19. Berlin: viziteaza East Side Gallery

Una dintre cele mai interesante atractii ale Berlinului, East Side Gallery, este gratis. Este construita pe o parte din faimosul Zid al Berlinului si vei gasi aici numeroase opere de arta.

 

20. Galway: ascumta muzica traditionala irlandeza!

In partea de vest a Irlandei, culuburile si barurile sunt luate cu asalt de artistii locali. In unele poti asculta muzica lor traditionala gratis!

 

21. Venetia: asculta concertele gratis din St Mark!

Sa iei pranzul sau chiar sa bei o cafea in celebra si minunata piata St Mark pot fi niste activitati care te vor lasa fara bani intr-o clipa. Insa daca iti vei aduce pranzul la pachet, vei putea sta in piata gratis si chiar vei putea asculta muzica superba de la Cafe Florian. Ambianta este grozava!

 

22. Belfast: viziteaza castelul!

Nu este o atractie turistica foarte cunoscuta si tocmai de aceea poate fi cu adevarat atragatoare pentru tine. Daca vei urca la castelul Belfast, vei avea parte de privelisti surprinzatoare. Chiar si intrarea este gratis!

 

23. Frankfurt: arta gratis!

Arta ar trebuie sa fie gratis pentru toata lumea. Desi acest lucru nu se prea intampla, este bine de stiut ca in Frankfurt exista trei galerii de arta impresionante, localizate in Fahrgasse si Braubachstrasse, cu intrare gratis. Iti propun sa nu ratezi: Galerie Maurer (Fahrgasse 5), Galerie Schuster (Fahrgasse  si Galerie Raphael (Braubachstrasse 12).

 

24. Granada: admira privelistea la Mirador di San Nicolas!

Spania are multe zone uimitoare. Insa in Granada, iti recomand in mod special sa iei pranzul sau cina (aduse la pachet, evident) si sa privesti apusul la Mirador di San Nicolas. Este o priveliste spectaculoasa!

 

25. Brussels: tururi gratis interesante!

Chiar daca ai vazut orasul de mai multe ori, cu siguranta ti-a scapat ceva. Iata ce iti recomand: mergi la biroul de turism de la Hotel de Ville in Grand Palace si roaga-i sa te trimita in tururile gratis Comic Art Walk sau Art Nouveau Walk. Sunt incredibile!

 

26. Cork: viziteaza Muzeul Public!

Poate parea un obiectiv plictisitor, insa va asigur ca nu este. Muzeul Public Cork acupa o cladire superba, in stil georgian, in mijlocul unui parc, iar in interior veti descoperi peste 4.000 de artefacte, lucrari si fotografii din timpuri de mult apuse.

 

27. Varsovia: nu rata schimbarea garzilor!

Mormantul Soldatilor Necunoscuti este pazit 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. In general nu prea ai ce vedea acolo. Insa momentul cand se schimba garzile este de neratat. Doar elita armatei face parte din aceste garzi, care se schimba zilnic la 1 PM.

 

28. Roma: plimba-te prin Forumul Roman!

Poate nu este una dintre placerile tale – sa vezi niste ruine, insa imagineaza-ti ca aici, la Forumul Roman, pe timpuri Imperiul planifica, analiza bugetele, scria povestile de iubire si pornea razboaiele. Ia-ti cateva clipe pentru tine si vizeaza cu ochii deschisi, cum ar fi fost sa traiesti in acele vremuri.

 

29. Riga: admira arhitectura Art Nouveau de exceptie!

Riga este orasul cu cea mai mare concentratie de arhitectura in stil Art Nouveau din lume. Aproape tot centrul vechi al orasului arata incredibil, insa iti recomand strazile Elizabetes, Alberta si Strelnieku, unde vei gasi peste 800 de cladiri Art Nouveau.

 

30. Londra: asculta ce au oamenii de spus la Speaker’s Corner!

In Hyde Park, in coltul opus statiei de metrou Marble Arch, oamenii se aduna duminica dimineata sa-si spuna ofurile, de la un fel de tribuna improvizata. De foarte multe ori discursurile sunt entuziaste si inteligente, insa uneori sunt si amuzante sau confuze. Oricum ar fi, ai ce asculta!

 

31. Amsterdam: mergi la un concert gratis!

In fiecare marti dupa-amiaza, din septembrie si pana in mai, poti prinde un concert gratis in Boekmanzaal (parte a Operei Muziektheater). Printre performeri vei vedea chiar si Netherlands Philharmonic Orchestra – una dintre cele mai bune din lume. Alte concerte gratis mai poti gasi si miercurea (septembrie-iunie) la Concertgebouw. Ambele “evenimente” incep de la 12.30 PM.

 

32. Stockholm: viziteaza bisericile din Gamla Stan

Gamla Stan este centrul vechi al orasului si este decorat cu numeroase biserici si cladiri interesante. Bisericile sunt adevarate muzee gratis, unde poti admira sticla pictata, piese de arta, artefacte si multe tabouri de colectie. Iti recomand bisericile Tyska Kyrkan (o biserica germana cu peste 119 picturi superbe) si Storkrykan (Catedrala din Stockholm si locul unde se afla celbra statuie a Dragonului).

 

33. Cracovia: asculta muzica jazz gratis!

Una dintre cele mai tari atractii ale Cracoviei este scena muzicala live din baruri, unde poti asculta cele mai interesante ritmuri de jazz – gratis! Iti recomand zona Rynek Glowny, recunoscuta in lume pentru viata de noapte vibranta!

 

34. Paris: priveste luminile scanteietoare din Turnul Eiffel!

In fiecare seara, spectacolul aprinderii luminilor in Turnul Eiffel este privit de mii de oameni. Insa din ora in ora, alte peste 20.000 de luminite jucause sclipesc pe celebrul turn! Chiar daca pare putin cam prea turistica, aceasta activitate te va relaxa si bine-dispune!

 

35. Salzburg: joaca sah gratis!

Daca vrei sa faci ceva diferit, ce-ar fi sa mergi in Salzburg si sa joci sah cu localnicii, pe strada, gratis? Oamenii se aduna cu mare bucurie in jurul pieselor enorme si se fac chiar si pariuri. S-ar putea astfel sa pleci cu bani in buzunar!

 

36. Lisabona: viziteaza muzeele orasului gratis!

In timp ce vizitezi Lisabona, daca vrei sa economisesti niste banuti, asteapta o duminica pentru a vizita muzeele. Sunt cateva care ofera intrarea gratis: Museu Nacional do Azulejo, Centro de Arte Moderna si Museu Calouste Gulbenkian.

 

37. Valencia: viziteaza Muzeul de Arta Moderna!

Daca prinzi o zi de duminica in Valencia, mergi neaparat la Muzeul de Arta Moderna – doar in aceasta zi din saptamana este gratis! Vei gasi aici opere ale artistilor locali si internationali, picturi, sculpturi si multe altele.

 

38. Berlin: mergi pe acoperisul Reichstag!

Este o cladire deosebita in Berlin, cu o cupola de sticla foarte atractiva. Aici a fost sediul Parlamentului German din 1999. Vizitatorii pot merge pe terasa acoperisului, care ofera imagini spectaculoase asupra orasului.

 

39. Barcelona: viziteaza Catedral de la Seu

Aflata in Placa de la Seu, in inima Barri-ului Gotic, catedrala dateaza din secolele 13-15, insa fatada a fost adaugata in secolul al 19-lea.Interiorul catedralei este uluitor si intrarea este gratis!

 

40. Cologne: exploreaza Rheinpark!

Pe malurile Rinului, vei gasi un parc incredibil, numit Rheinpark. Alei domoale, banci, locuri de joaca si de picnic – o oaza de liniste gratis!

 

41. Londra: viziteaza muzee si galerii gratis!

Iata ce poti vedea gratis: British Museum pe Great Russell St., National Gallery in Trafalgar Square, National Portrait Gallery, Tate Modern si Tate Britain pe malul Tamisei, Natural History Museum, Science Museum and Victoria si Albert Museum – toate in South Kensington. Nu le rata!

 

42. Atena: urca dealul Filopappou!

Aflat la doar 15 minute de portile Acropolis-ului, dealul Filopappou este cel mai grozav loc din Atena pentru privelisti spectaculoase. Intrarea este gratis si urcusul este lin.

 

43. Munchen: viziteaza muzeele in zilele gratis!

Multe muzee sunt gratis tot timpul, insa cele mai grozave sunt gratis doar duminica. Acestea includ: Glyptothek si Münchner Stadtmuseum!

 

44. Copenhaga: viziteaza mormantul lui Hans Christian Andersen

Chiar daca nu pare o atractie prea grozava, cimitirul Assistens din Nørrebro este un loc deosebit. Aici se afla mormintele multor personalitati, dar este si un loc linistit, cu multa vegetatie si alei cu banci.

 

45. Dublin: muzee si galerii gratis!

Dublin-ul are 5 muzee nationale si galerii de arta si toate sunt gratis. Acestea sunt: National Gallery in Merrion Square, Museum of Natural History, National Museum of Modern Art in Royal Hospital, Kilmanham, the Museum of Decorative Arts si History in Collins Barracks.

 

46. Praga: priveste procesiunea celor 12 Apostoli!

In fiecare ora, de dimineata si pana cand innopteaza, sute de oameni se aduna la Ceasul Astronomic din Old Town, pentru procesiunea Apostolilor. Dureaza doar cateva minute, apostolii schimbandu-se in timp ce suna ceasul. Este interesant!

 

47. Glasgow: viziteaza Galeria de Arta Moderna!

Muzeul se afla in Royal Exchange Square si este plin de opere de arta interesante. In plus, are blacoane cu o arhitectura unica si este gratis!

 

48. Berlin: muzee de top gratis!

Toate muzeele de top ale Berlinului sunt gratis joia seara, dupa 6 PM. Sunt 16 in total, incluzand celebrele: Museumsinsel, Museum of Decorative Arts din Tiergarten si Museum of Indian Art de pe Taku Str.

 

49. Viena: viziteaza Stephansdom

Este una dintre cladirile de marca ale orasului si este construita pe locul unei biserici care dateaza din 1144. Trebuie neaparat sa vezi aceasta cladire!

 

50. Malagfranta paris luvru louvre circuite estival.ro (12) anglia marea britanie uk  big  ben LONDRA  (1) CROATIA DUBROVNIK CIRCUITE ESTIVAL.RO (4) SPANIA MADRID PLAZA DE CIBELES Wenceslas square, Praque ungaria budapesta estival.ro circuitE (17)a: petrece o zi la plaja!

Malaga este recunoscuta in lume pentru plajele sale superbe. Iti recomand sa mergi pe La Malagueta, care se afla aproape de centrul orasului si sa te relaxezi. Petrece o zi superba admirand localnicii si turistii deopotriva.